söndag 22 mars 2015

Ålleberg - Hornborgasjön - Spiken

Trots varning om kyla blåst och snö så åkte vi ut med husbilen. Färden gick först till Floby för hundutställning i ett kallt ridhus. Efter det fortsatte vi mot Ålleberg och sedan till Hornborgasjön för att se på trandansen. Något som ingen av oss sett tidigare. Avslutade resan vid Spikens fiskeläge.


Naturreservatet ligger på toppen av Ålleberg  vid ett segelflygmuseum som inte var öppet.


Här finns en liten camping med ställplats som ännu inte var öppen, men vi lyckades hitta ett eluttag vid ställplatsen. Snön hade lagt sig och det blåste kalla vindar, men vi hade det varmt och gott i bilen.


En fin platå vid reservatet. Vi var helt ensamma här och det kändes lite ödsligt.


Framme vid Hornborgasjön och tranorna. Här ser man dagens antal tranor.
Det kommer cirka 100.000 tranor till Norge och Sverige varje år och 1/3 av dessa kommer hit till Hornborgasjön. I år var dom ovanligt tidiga. Dom kom redan den 21/3.


....och så var det ju det där med dansen och dess ritualer
Efter att ha fotograferat och studerat  tranor så körde vi vidare mot Kållandsö och Spiken.


Spikens fiskeläge låg tomt och öde. Det var vi och en husbil till som låg här. Dagen efter när vi åkte så hade rökeriet startat upp och förberedelserna inför påskens marknad planerades.


Kållandsö återkommer vi ofta till. Här finns mycket att utforska. 
Riddaregårdens Kvarn:
Kvarnen byggdes ursprungligen 1880 i Holma av kvarnbyggmästare Anders Bruto Göte. Den flyttades 1899 till Kvarnbacken och från och med 1920 har den stått på platsen den står idag. 
Under första världskriget hade kvarnen en glansperiod och hade kunder i Stockholm, Göteborg samt Norge. Kvarnen var i drift ända in på 1960-talet.
1961 bildades "Föreningen för Riddaregårdens väderkvarns bevarande" efter att kvarnen köpts av Johannes Jansson för 3000 kronor. Renoveringen av kvarnen startade efterföljande år och har pågått av och an sedan dess. De totala kostnaderna för renoveringen av kvarnen har hittills gått på 1,5 miljoner kronor och stödet kommer från olika fonder där man sökt bidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar