söndag 18 november 2018

Tillbakablick på sommaren del 2..

Större delen av sommaren har vi varit hemma och under den riktigt varma tiden har vi  tagit oss ut till Göteborgs Norra skärgård. Dit kan man ta sig med bilfärja till skillnad från Södra skärgården som är bilfri. Det tar oss ungefär en halvtimma inkl. färja att ta oss ut. Färjorna till dessa öar avgår från Lilla Varholmen.
Öar som vi besökt i år är Hönö, Fotö, Hälsö, Öckerö och Rörö. Det finns inga campingar på öarna, men däremot ställpaltser vid småbåtshamnarna, som är välbesökta under semestertid. Detta var en ny upptäckt för oss. Vi visste inte att det fanns så mycket möjligheter till ställplatser i vår skärgård. Det sägs att det man har närmast till besöker man inte så ofta, men öarna lär det bli för oss under sommarhalvåret i fortsättningen, när vädret tillåter.
Göteborgs Norra skärgård


Hönö

På Hönö finns det två ställplatser, Hönö Röd och Hönö KLåva. När man kört av färjan kommer man snart fram till en rondell. Kör man rakt fram där så kommer man till Hönö Röd kör man åt vänster i stället så kommer man till Hönö Klåva.Färjorna avgår från Lilla Varholmen och tar cirka 15 min. Här avgår också färja till Björkö och även där finns en fin ställplats.


Hönö Röd

Man står vid bryggorna och småbåtarna. Här finns en fin ICA butik på gångavstånd. Det finns också en badstrand någon kilometer bort. Dusch, toalett och tömning samt el finns. Plats för 10-15 bilar.
Hönö Röd
Vackra solnedgångar får man uppleva här.


Ett lättat ankare ...


Hönö Klåva

Den största och den mest besökta. Här finns många restauranger och  butiker. Ställplatsen ligger vid hamnen och småbåtsbryggan. Det är en stor ställplats med allt man behöver.
Hönö Klåva


Från piren ser man bron över till Fotö


Utsikt från ställplatsen över fiskebåtarna i hamnen.


Stort utbud på butiker och restauranger


Bredvid restaurang Tullhuset ligger Preben på Piren


Nytt för i år är personbåten som avgår ifrån Stenpiren i Göteborg via Eriksberg till piren på Hönö.


Utsikt från övre terrassen på Franses där vi åt en fantastisk räkmacka denna gången. Man ser Restaurang Tullhuset rakt fram, känt för sina goda fiskrätter.


Inloppet till Hönö hamn.

Fotö

Har vi bara åkt och kikat på men inte stannat.
Fotö gästhamn


Fotö sett från Hönö Klåva.


Fotöbron


Här fricampar en del både med husvagn och husbil. Man ser Hönö Klåva härifrån.


En bra ställplats med skugga om det är för varmt. På berget finns sittplatser och därifrån kan man se till Vinga vid klart väder.


Hälsö

Vår favorit bland  öarna. Härifrån ser man hela farleden och det finns badplats och en bra restaurang. Man passerar Öckerö när man kör till Hälsö. Öckerö har två ställplatser vid hamnen som vi inte har besökt ännu, samt en populär restaurang.


En riktigt fin plats fick vi med utsikt över farleden mot Norra Bohuslän.


Ett annorlunda ekipage med hund.


Våra trevliga bekanta och valpköpare hamnade bredvid oss. Skaldjur äter man ofta här ute för det hör liksom till och är lätt att få tag på.


Många bad om dagen blev det i värmen.


Svalkande favoritplats när det är varmt. Ibland rasslar det till av ett sillstim i vattnet.


Ett stenkast ifrån ställplatsen ligger detta trevliga Café med goda rätter och spännande inredningsbutik. Det röda huset till höger innehåller dusch och toalett för båt och husbilsbesökare.


Verkstadsfartyget från 1920 passerade förbi med ett gäng glada pensionärer.  ESAB IV

Rörö

Om man fortsätter mot norra Hälsö så kommer man till Burö färjeläge där färja avgår till
Rörö, Källö Knippla och Hyppeln. En dag cyklade vi till Burö och såg att färjan till Rörö låg inne för avresa. Vi bestämde oss på plats att ta färjan till Rörö för ett snabbt besök hos goda vänner.
Rörö


På färjan  och iväg..


Ett stop gjordes vid Källö Knippla för att släppa av och på resande.


Rörö färjeläge


Efter en snabb fika återvände vi till Hälsö. Denna gången gick färjan direkt utan stopp.


Rörö har ett fint naturreservat som vi ska besöka nästa gång vi är här.


Vi passerar här Hyppeln på återresan.

😎


Till sist måste jag visa min nya elcykel. Jag har inte kunnat cykla under några år p.g.a. balansproblem men denna cykeln går fint att cykla på. Bra plats för varor.
2 kommentarer:

 1. Tack för ett fint reportage o öarna. Får oss att drömma om vart vi ska åka till våren och sommaren. Den cykeln skulle även jag behöva, då jag också har lite problem med balansen...säger maken. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett besök till Nordöarna måste man göra. Vi var där ifrån maj t.o.m augusti och hade strålande väder. Undantaget är juli månad, då det är för mycket semesterfirare.
   Ann-Sofie och Lennart

   Radera